Z deníku šíleného ředitele Karmele

28. 05. 2020 15:17:56
Uf, zhroutím se do křesla a zavírám oči. Za víčky mi krouží paragrafy, formuláře a nejrůznější katastrofické vize. Dávám se dohromady, otevírám zase oči a začínám řešit siláž papírů.

V 5:50 sedám do auta, jedu do školy a říkám si: „To je fajn, dnes se konečně půjdu podívat do vybraných hodin, mrknu na to, co nového moji šikovní kolegové vymysleli, potěším se pohledem na žáky, jak pracují na zajímavých úkolech, pak si popovídám s kantory o tom, co se jim daří nebo nedaří, v čem potřebují pomoct, co plánují do budoucna, ... a budu mít chvíli pocit, že má moje práce smysl.“

Vcházím do ředitelny a už mi zvoní telefon: „Dobrý den, tady hasičská záchranná stanice – oznamujeme vám, že příští týden přijedeme zkontrolovat, jak máte zajištěnu požární bezpečnost.“ Hm, co se dá dělat. Žhavím telefon, domluvím schůzku s firmou, která nám zajišťuje bezpečnost práce a požární ochranu. Dozvídám se ale, že ode mě potřebují toto a támhleto a taky to, ... Ach jo. Začnu shromažďovat dokumenty. Do zítřka snad budu mít vše na hromadě, aby firma mohla přijet.

Znovu zazvoní telefon – náš dobrý školník: „Teče odpad na chlapeckém WC. Přijďte se hned podívat.“ Utíkám tam a společně řešíme situaci. K tomu přibíhají z cukrářské dílny, že na mašině za milion korun opět praskla struna. Skvělá mašinka, ale ta struna nás ukrutně zlobí. Začínám se modlit, neboť vyměnit struny mi zabere nejméně 25 minut. Co ještě dalšího se hned po ránu po...kazí ???

Vracím se zpátky do své ředitelny a v ústrety mi letí zástupkyně: „Pohroma! Holky ze školního obchodu nepřijdou. Jedna měla úraz, druhé onemocnělo dítě. Vypadá to na dlouhou absenci. Musíme sehnat zástup.“ Zase žhavím telefon. No jo, ale koho tak narychlo seženu na dlouhodobý zástup?

Zvoní pevná linka: „Dobrý den, tady krajská hygienická stanice. Oznamujeme vám, že právě provádíme kontrolu ve školním obchodě (kde je zrovna zaskakující obsluha). Odhalili jsme závažné porušení předpisů – na okenním parapetu se válejí nějaké drobné kousky malby, ve skladu máte na jednom místě odprýsknutý lak na jednom regálu a na umyvadle máte o centimetr kratší ramínko vodovodní baterie. To je naprosto nepřípustné. Udělíme vám pokutu.“ Ty jo, co se zase děje? Jedu tam a zjišťuji a během chvíle všechny „závady“ odstraním. Po cestě jsem se stavil i v instalatérských potřebách a zakoupil delší ramínko, které na místě ihned vyměňuji. Hygiena mi ještě oznamuje, že přijde proměřit kvalitu osvětlení.

Jedu zpět do školy a už po cestě mi asistentky hlásí, že přišly další dva dotazníky. Jeden je třeba vyplnit do dvanácti hodin (mail přistál v naší schránce přesně v 10.04). Po příjezdu zjišťuji, že vyplnění mi zabere asi tak tři a půl hodiny. Báječné, co víc si může člověk přát?

Jak je mým zvykem, nechávám si dveře do ředitelny otevřené. Co dvě minuty přichází některý z kolegů (celkem jich je 36) s nějakým problémem. Tu řešíme absenci žáků, jindy zase, který z kolegů pojede na jakou akci. Další kolegyně nutně potřebuje novou flashku a fyzikář touží po kalkulačkách.

Kolegyně hudebkářka přibíhá zoufalá, že došly náhradní struny do kytar a že je nutně potřebuje ještě dnes. Ve dveřích se objevuje uklízečka se skladnicí, že dochází toaletní papír. Říkám jim, že jsme před měsícem kupovali zásobu na tři měsíce. Jen krčí rameny. Inu 400 děvčat ve škole....

Obědvám a uvědomuji si, že z původního plánu ředitele jako pedagogického lídra zase nic nesplním.

Jsem zpátky v ředitelně. Pípne mi mobil a já čtu nesplněné úkoly: dopsat výroční zprávu, dopracovat plán údržby a investic, připravit podklady pro monitorovací zprávu k projektu, aktualizovat školní řád, dopsat ekonomickou zprávu, doplnit školní vzdělávací program dle pokynu ministerstva školství, zorganizovat jednání školské rady, zajistit lokálního administrátora datových schránek školy jako orgánu veřejné moci, zadat do registru smluv nové objednávky, nastudovat materiál o nových projektových výzvách Erasmu a zjistit, co je to pověřenec pro ochranu osobních údajů, sesbírat reporty školních asistentů zaměstnaných z dotace, připravit nájemní smlouvy na učebny, ... Těkám očima po seznamu: „Čím mám začít?“

Někdo klepe na dveře. „Dobrý den, nesu vám ty revize sportovního nářadí a herních prvků. Musíte co nejrychleji zajistit opravy, některé herní prvky nejsou bezpečné.“ Ptám se: „Kde všude?“ Probíráme seznamy. Po hodině mám jasno.

Najednou mi bleskne hlavou – „Vždyť ještě nemám záznamy o elektro revizích. Už tu měly být. Kdyby se něco stalo...? A co revize hasicích přístrojů a hromosvodů? A co záznamy o kontrole žebříků, regálů, nouzového osvětlení, protipožárních dveří, ...?

No jo, ale teď si musím konečně přečíst dnešní maily. Co když je v nich něco akutního? ... A je to tady: „Vážený pane řediteli, dostavte se prosím na jednání komise pro plánování, vaše účast je nezbytná. Připravují se plány na roky 2023-2025“ Další mail mě vybízí, abych se dostavil na jednání pracovní skupiny, která připravuje místní akční plán. Dále se mám zúčastnit jednání komise pro výchovu a vzdělávání... A tady mě upozorňují na nový výkaz, který musím vyplnit. A v další zprávě mi ministerstvo dává na vědomí, že mám vrátit část peněz, které jsem původně dostal na navýšení platů nepedagogů. A tuhle zase přišlo nové podpůrné opatření pro našeho inkludovaného žáka – rychle doplnit do tabulky R 44-99.

Uf, zhroutím se do křesla a zavírám oči. Za víčky mi krouží paragrafy, formuláře a nejrůznější katastrofické vize. Dávám se dohromady, otevírám zase oči a začínám řešit siláž papírů.

Přichází asistentka a přináší mi složku s fakturami. To je zase masakr, je jich tam nejméně 50. A každou fakturu s košilkou, objednávkou a dodákem musím vzít sedmkrát do ruky a pokaždé opatřit podpisem.

Je 18:40. Zhasínám v ředitelně a vracím se domů s pocitem viny – zase jsem neudělal absolutně nic pro své žáky a učitele. Jsem špatný ředitel....

Doma mě vítá manželka se syny se slovy, že jsou rádi, že také přijdu domů. Největší radost má hafík Bodík. Těší se na procházku, při které si alespoň trochu vyčistím hlavu. To abych mohl večer sestříhat film ze školní akce, upravit fotky a také si udělat přípravy na další den, protože to učím svoji oblíbenou psychologii.

Protože se blíží konec roku, dávám si před půlnocí předsevzetí, že v dalším roce se budu věnovat svým žákům a učitelům daleko více.

Autor: Štefan Klíma | čtvrtek 28.5.2020 15:17 | karma článku: 26.78 | přečteno: 909x

Další články blogera

Štefan Klíma

Jen mimoň se diví, proč bude stávka ve školách

Vážení čtenáři, rodiče, žáci, studenti a ostatní, situace ve školství je opravdu alarmující. V diskusích a v novinových článcích létá řada polopravd a termínů, které nemusí být na první dobrou pochopitelné.

22.11.2023 v 18:32 | Karma článku: 31.60 | Přečteno: 1440 | Diskuse

Štefan Klíma

Už dost vyvolávání paniky ve školách

Vážení čtenáři, vážené paní učitelky, vážení kolegové učitelé. Rok se s rokem sešel a před pár hodinami zazvonily "zvony" na chodbách našich škol na dva měsíce naposledy.

1.7.2023 v 20:03 | Karma článku: 23.79 | Přečteno: 699 | Diskuse

Štefan Klíma

Jak změnit přijímací řízení?

V souvislosti s letošními problémy, které provází přijímací řízení, již několik let promýšlím, že by bylo potřeba přepracovat současný systém celého přijímacího řízení. Kritiků je spousta, ale návrhů moc není.

18.5.2023 v 15:19 | Karma článku: 17.14 | Přečteno: 442 | Diskuse

Štefan Klíma

Rodiče, žáci – přijímací zkoušky a kvalita vzdělávání záleží i na vás

Vážení rodiče, kolegyně, kolegové, přišla chvíle, kdy musíme spojit své síly. Vždyť nám všem jde o budoucnost dětí! Jedině společný tlak může pomoci zlepšit situaci a budoucnost našich dětí!

17.5.2023 v 11:10 | Karma článku: 31.11 | Přečteno: 3383 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 9.38 | Přečteno: 101 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 17.04 | Přečteno: 193 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.47 | Přečteno: 155 |
Počet článků 33 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2064

Ředitel ISŠ a SPgŠ Mladá Boleslav, autor 5 učebnic - Vývojová psychologie pro učitele, Obecná psychologie pro učitele, Zeměpis cestovního ruchu...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...