Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podraz z ministerstva školství - Revoluce či evoluce 2. díl

Možná by si v Karmelitské měli uvědomit, že ačkoli se na nás řítí krize, větší krize se prohlubuje v našem školství. Nedostatek učitelů rok od roku je větší a větší. Bez starobních důchodců a bez spousty přesčasů učitelů...

V díle prvním jsem se věnoval mateřským a základním školám. Pokračování jsem plánoval zaměřit na střední školy. V mezidobí se však objevily nové informace a chtě nechtě, musím ve druhém dílu zůstat ještě u mateřský škol a u vztahu ministerstva k učitelům.

Minule jsem se věnoval tomu, že většina lidí podceňuje funkci mateřských škol. Ona je ale opravdu velmi důležitá. Připravuje děti na stavbu základů vzdělávání. Oč významnější je úloha mateřských škol, o to více se k pracovníkům MŠ stát a MŠMT hanebněji chová. V posledním období významně práci paní učitelek ztěžuje. Vzpomeňme počty dětí ve třídě, zařazení dvouletých dětí do mateřských škol, neexistenci řízeného procesu v době koronakrize, minimální podporu v práci s dětmi, které mají poruchu či handicap.

Při praxích našich studentek projíždím desítky a stovky mateřských škol. Ve všech vidím stovky báječných paní učitelek, které svojí prací žijí. Dělají pro své děti doslova nemožné. Rozvíjejí své děti v mnoha směrech, vyrábějí pomůcky, věnují se dětem s poruchami a handicapy, pracují do úmoru. Když k tomu přidáte ve většině měst, obcí i vesniček podporu zřizovatelů – městských či obecních úřadů, vidíte doslova neuvěřitelně nádherné mateřské školy. Ve všech je vytvořeno hřejivé a estetické prostředí. Na pozemcích školek najdete naučené stezky, dopravní hřiště, sportovní hřiště, a to vše skloubené s přírodou a nádhernými zákoutími. Za mě jsou mateřské školy nejvíce se rozvíjejícím se stupněm vzdělávací soustavy.

Na jedné straně tak vidíte skvělou práci všech v mateřské škole a na druhé straně mizernou podporu z ministerstva. Nejen že se paní učitelkám a ředitelkám (muži prominou – pokud se zde vyskytují, pak i jim) nedostává patřičné odměny, ministerstvo si z nich navíc dělá poslední dobou otloukánky. Nejnověji je připravena novela, která je výsměchem všem pracovníkům v mateřských školách.

Od 1. září 2020 mělo začít platit nové ustanovení, že v případě většího počtu dvouletých dětí, bude ve třídě mateřské školy kromě učitelky další nepedagogický pracovník, například chůva. Ministr školství Robert Plaga ale nyní předkládá vládě novelu vyhlášky, která daný paragraf ruší!!!

Je to další jasný důkaz toho, že v současné době ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy není ministerstvem učitelů! Je to smutné, demotivující, opovrženíhodné!

Možná by si v Karmelitské měli uvědomit, že ačkoli se na nás řítí krize, větší krize se prohlubuje v našem školství. Nedostatek učitelů rok od roku je větší a větší. Bez starobních důchodců a bez spousty přesčasů u většiny učitelů by školy už mnohde zkolabovaly. Neměl by se kdo postavit před děti. Pokud budou v Karmelitské i nadále jednat s učiteli tak, jak nyní dělají, může velmi brzy přijít doba, kdy opravdu bude „učit“ "kde - kdo". Bude to však mít naprosto zásadní důsledky pro vzdělanost národa. To pak můžete vymýšlet desítky inovací a nových programů. Nebude je však mít kdo realizovat. Tento problém se samozřejmě nevztahuje jen na pracovníky MŠ, ale má dopad na všechny pracovníky ve školství.

Chtěl bych tedy požádat všechny v budově v ulici Karmelitské, nedělejte takovéto kroky. Přistupte k evoluci svého jednání a chování. Jste úřadem i nás – učitelů všech stupňů naší vzdělávací soustavy.

Příště o středním školství. Pěkné dny všem. 

Autor: Štefan Klíma | neděle 14.6.2020 11:50 | karma článku: 34,55 | přečteno: 3482x
  • Další články autora

Štefan Klíma

Jen mimoň se diví, proč bude stávka ve školách

Vážení čtenáři, rodiče, žáci, studenti a ostatní, situace ve školství je opravdu alarmující. V diskusích a v novinových článcích létá řada polopravd a termínů, které nemusí být na první dobrou pochopitelné.

22.11.2023 v 18:32 | Karma: 31,68 | Přečteno: 1446x | Diskuse| Politika

Štefan Klíma

Už dost vyvolávání paniky ve školách

Vážení čtenáři, vážené paní učitelky, vážení kolegové učitelé. Rok se s rokem sešel a před pár hodinami zazvonily "zvony" na chodbách našich škol na dva měsíce naposledy.

1.7.2023 v 20:03 | Karma: 23,95 | Přečteno: 702x | Diskuse| Politika

Štefan Klíma

Jak změnit přijímací řízení?

V souvislosti s letošními problémy, které provází přijímací řízení, již několik let promýšlím, že by bylo potřeba přepracovat současný systém celého přijímacího řízení. Kritiků je spousta, ale návrhů moc není.

18.5.2023 v 15:19 | Karma: 17,39 | Přečteno: 446x | Diskuse| Politika

Štefan Klíma

Rodiče, žáci – přijímací zkoušky a kvalita vzdělávání záleží i na vás

Vážení rodiče, kolegyně, kolegové, přišla chvíle, kdy musíme spojit své síly. Vždyť nám všem jde o budoucnost dětí! Jedině společný tlak může pomoci zlepšit situaci a budoucnost našich dětí!

17.5.2023 v 11:10 | Karma: 31,11 | Přečteno: 3387x | Diskuse| Politika

Štefan Klíma

Rozvrat a devastace vzdělávání 2023

?Vážení rodiče, maminky, tatínkové, tento článek je určen především vám. Věřím totiž, že vaším prvořadým cílem je co nejkvalitnější vzdělávání vašich dětí. Stejný cíl má i naprostá většina pracovníků škol. Jenže...

1.5.2023 v 9:19 | Karma: 45,13 | Přečteno: 9276x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  14:05

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2065x
Ředitel ISŠ a SPgŠ Mladá Boleslav, autor 5 učebnic - Vývojová psychologie pro učitele, Obecná psychologie pro učitele, Zeměpis cestovního ruchu...

Seznam rubrik