Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nezavírejme střední školy bez rozmyslu, pane Prymulo

Opravdu je v populaci mezi 16–19 letými pravděpodobnost nákazy nejvyšší. Z toho důvodu chápu, že se hledá řešení, jak snížit počet nakažených a reprodukční číslo. Zavření SŠ je sice nejjednodušší řešení, ale ne nejlepší!

Vážení čtenáři, kolegyně, kolegové, žáci,

v dnešní "Partii" nám pan Prymula naznačil, že brzy zavře střední školy. Toto rozhodnutí nepovažuji za zcela rozumné. Pojďme si ukázat, že každá mince má svůj rub i líc.

Začněme zajímavým grafem (pod textem). Je z něj patrné, že opravdu v populaci mezi 16 – 19 letými je pravděpodobnost nákazy aktuálně nejvyšší. Z toho důvodu chápu, že se hledá řešení, jak snížit počet nakažených a reprodukční číslo. Zavření středních škol je sice nejjednodušší řešení, ale to neznamená, že je to i řešení nejlepší.

Nabízejících se řešení je více. Umím si představit, že na SŠ přejdeme na výuku, kterou nazývám sudá x lichá. Polovina žáků ze třídy by byla jeden týden ve škole a měla klasickou výuku. Tím bychom zvětšili rozestupy mezi žáky, snížili počet žáků ve třídách a eliminovali tak bezprostřední přenos viru. Druhá polovina by plnila doma úkoly a měla možnost video konzultací (například tři hodiny týdně, které by se uvolnily tím, že by se nevyučovaly úplně všechny předměty). Další týden by se tyto dvě poloviny vystřídaly. Mohli bychom tak eliminovat i případný nedostatek učitelů. Tento princip by mohl fungovat i tak, že by se ve škole třídy střídaly. Celý systém je ale třeba nastavit tak, aby nepřetížil učitele, protože je potřebujeme a budeme potřebovat. Musíme myslet i na jejich zdraví.

Co by to školám a žákům ještě přineslo? Zcela určitě bychom tak mohli zkvalitnit distanční výuku, která stejně může bohužel přijít. Naučili bychom žáky samostatnosti, odpovědnosti ale i spolupráci. V naší škole máme již připravené projekty pro čtyřčlenné týmy žáků pro případ distanční výuky.  

Přivítal bych i takové řešení, že bychom fyzickou přítomnost upřednostnili u maturujících ročníků a u končících ročníků učebních oborů. V krajním případě lze omezit fyzickou výuku u těchto tříd na maturitní předměty.

Dalším řešením by bylo dočasné snížení počtů hodin fyzické přítomnosti ve škole. Zde bych ponechal rozhodovací pravomoc ředitelům škol, kteří nejlépe určí předměty a jejich důležitost. Jistě se dá dočasně přejít u některých předmětů na distanční výuku, nebo na krátkodobé omezení. Ředitelé škol také znají své školy nejlépe a mohou tak využít podmínek ve svých školách tak, aby optimalizovali výuku v rámci současné epidemiologické situace.  Každý obor má svá specifika, proto by bylo dobré toto individuální rozhodování.

Stejně tak by bylo dobré specifikovat odborný výcvik a praxe. Pokud nám MZ a MŠMT stanoví algoritmy rozhodování, ředitelé škol dokáží upravit výuku tak, abychom možnost nákazy eliminovali. Je však třeba, aby MŠMT dalo ředitelům dostatečné pravomoci.

Je nezbytně nutné, aby konečně zvítězil rozum a hledala se optimální řešení. Řešení, která budou dobrá nejen pro stát, ale i pro žáky a zaměstnance škol. Musíme si totiž uvědomit, že na zaměstnancích škol celý systém stojí a že oni jsou ti, kdo jsou v celém systému nejohroženější. Učitelé i žáci (stejně jako já osobně) chtějí společnou výuku ve škole ze všeho nejvíc. Umožněme jim ji tedy, jak jen to bude možné s ohledem na jejich zdraví.

Stejným systémem můžeme případně v budoucnosti hledat řešení i na základních školách s přihlédnutím k tomu, abychom nenarušili pracovní možnosti rodičů (viz můj minulý článek „Naprosté selhání státu“).

Tento článek se výjimečně věnuje jen středním školám. Prosím zaměstnance ZŠ a MŠ za pochopení. Pro MŠ snad jen dovětek, že studentky oboru "Předškolní a mimoškolní pedagogika" by mohly v případě nouze pomoci mateřským školám. V naší střední škole jsme na to kdykoli připraveni. 

Krásné a klidnější dny.

PS1 V naší škole jsme na distanční výuku připraveni, ale netoužíme po ní. Online svět není náš svět. Z očí do očí, to je náš svět. 

PS2 Tento druh řešení by umožnil ochranu rizikových učitelů!

 

 

Autor: Štefan Klíma | neděle 27.9.2020 19:17 | karma článku: 34,70 | přečteno: 5261x
  • Další články autora

Štefan Klíma

Jen mimoň se diví, proč bude stávka ve školách

Vážení čtenáři, rodiče, žáci, studenti a ostatní, situace ve školství je opravdu alarmující. V diskusích a v novinových článcích létá řada polopravd a termínů, které nemusí být na první dobrou pochopitelné.

22.11.2023 v 18:32 | Karma: 31,68 | Přečteno: 1446x | Diskuse| Politika

Štefan Klíma

Už dost vyvolávání paniky ve školách

Vážení čtenáři, vážené paní učitelky, vážení kolegové učitelé. Rok se s rokem sešel a před pár hodinami zazvonily "zvony" na chodbách našich škol na dva měsíce naposledy.

1.7.2023 v 20:03 | Karma: 23,95 | Přečteno: 702x | Diskuse| Politika

Štefan Klíma

Jak změnit přijímací řízení?

V souvislosti s letošními problémy, které provází přijímací řízení, již několik let promýšlím, že by bylo potřeba přepracovat současný systém celého přijímacího řízení. Kritiků je spousta, ale návrhů moc není.

18.5.2023 v 15:19 | Karma: 17,39 | Přečteno: 446x | Diskuse| Politika

Štefan Klíma

Rodiče, žáci – přijímací zkoušky a kvalita vzdělávání záleží i na vás

Vážení rodiče, kolegyně, kolegové, přišla chvíle, kdy musíme spojit své síly. Vždyť nám všem jde o budoucnost dětí! Jedině společný tlak může pomoci zlepšit situaci a budoucnost našich dětí!

17.5.2023 v 11:10 | Karma: 31,11 | Přečteno: 3387x | Diskuse| Politika

Štefan Klíma

Rozvrat a devastace vzdělávání 2023

?Vážení rodiče, maminky, tatínkové, tento článek je určen především vám. Věřím totiž, že vaším prvořadým cílem je co nejkvalitnější vzdělávání vašich dětí. Stejný cíl má i naprostá většina pracovníků škol. Jenže...

1.5.2023 v 9:19 | Karma: 45,13 | Přečteno: 9276x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2065x
Ředitel ISŠ a SPgŠ Mladá Boleslav, autor 5 učebnic - Vývojová psychologie pro učitele, Obecná psychologie pro učitele, Zeměpis cestovního ruchu...

Seznam rubrik