Jak učit? Musíme myslet více na individualitu žáků i na jejich rodiče

21. 10. 2020 16:26:23
Pohled učitele a ředitele školy na současnou distanční výuku. Mysleme více na individualitu a na rodiny. /motivační text - vůbec bych si nedovolil někomu radit :)

Intuice mi napovídá, že školy budou uzavřené poněkud déle, než bychom si všichni přáli. Přiznejme si na rovinu, že daleko raději by byli ve škole žáci i učitelé. A že by si to přáli i rodiče.

Je však jasné, že distanční výuku budeme muset zvládnout minimálně do konce listopadu a je klidně možné, že i do ledna. Po jarní zkušenosti jsme v naší škole podrobili výuku analýze, ze které vyplynulo, že musíme pro příští distanční výuku udělat úpravy. Při tvoření systému je totiž potřeba myslet na žáky, ale i na jejich rodiče a na to, aby byl systém vyhovující i pro početnější rodiny. Do systému je potřeba zakomponovat i výchovu žáků k odpovědnosti a k tomu, aby i oni byli nuceni dodržovat systémová pravidla (vstávat v určitou hodinu, plnit úkoly v termínu a podobně).

Jednoznačně prioritou musí být schéma, které bude jednoduché, bude provozované v jedné aplikaci a úkoly budou zadávané ve školním informačním systému.

Po zkušenostech z jarní výuky jsem stanovil tři druhy hodin pro distanční výuku. Prvním druhem jsou klasické video hodiny (v rozvrhu je máme označené zeleně), kterých musí být optimální počet s ohledem na psychohygienu žáků (ale i učitelů) a s důrazem na technické možnosti rodin. Analýza nám ukázala, že takovýchto hodin mohou mít žáci maximálně 16 – 20 týdně (SŠ a druhý stupeň ZŠ). U prvního stupně je žádoucí délku hodin zkrátit (z pohledu psychologie udrží děti pozornost max. 20 minut), případně počet hodin přiměřeně ponížit. Dále jsem stanovil kombinované hodiny (v rozvrhu označené oranžově). V těchto hodinách učitelé přistupují k žákům individuálně. Někteří žáci plní úkoly, jiní mají samostatnou práci, další pro změnu týmový projekt a podobně. A zároveň se v těchto hodinách mohou učitelé věnovat žákům individuálně. Tento druh hodin považuji za velmi důležitý a domnívám se, že v celé řadě míst se na něj zapomíná. Zbytek hodin máme stejně jako jiné školy organizovaný bezkontaktním způsobem výuky. Kombinací těchto tří druhů je možné aplikovat vzdělávání tak, aby žáci plnili co největší část ŠVP. Prohlubuje samostatnost u žáků, ale i jejich zodpovědnost. Umožňuje učit se týmové spolupráci. V neposlední řadě může vést ke zlepšení žáků v jejich dovednostech pracovat s textem.

Vážení rodiče, víme, že chcete pro své děti jen to nejlepší. Nepožadujte však více video hodin. Ředitelé škol se snaží vytvořit co nejoptimálnější způsob výuky. Musíme si však uvědomit, že každá škola má jiné podmínky. Všichni učitelé na sobě pracují. Věřte svým školám, věřte učitelům. Nebojte se však svých učitelů či ředitelů zeptat na to, co vás zajímá. Rádi vám odpovíme a vše vysvětlíme. Komunikace je velmi důležitá.

Vážení žáci, vy prosím věřte, že my – učitelé, uděláme vše pro to, abychom vás připravili nejlépe, jak jen to bude možné. Připravíme vás nejen na život, ale i na všechny druhy zkoušek (přijímacích či maturitních a závěrečných). I nám jde jen a jen o to, abychom vám dali nejlepší vzdělání. Nebojte se, naše společné úsilí dotáhneme do konce. Baše vzájemná spolupráce bude nyní klíčová.

Vážené kolegyně, vážení kolegové – učitelé, myslete prosím na své zdraví a distanční výuku organizujte tak, abyste ji „přežili“ ve zdraví. Vím, jak je taková výuka náročná. A také vím, že všichni se za pochodu učíme a celý systém vylepšujeme. Distanční výuka není jednoduchá pro žáky ale ani pro učitele. Mějme to na paměti.

Závěrem bych vás všechny chtěl poprosit, abyste mysleli na svoji imunitu. Myslím, že se velmi málo zdůrazňuje, jak je důležitá. Upravte svoji stravu. Choďte do přírody. Sportujte. Zvyšte příjem vitamínů. A buďme k sobě navzájem shovívaví a ohleduplní. Nezapomínejme na pokoru a úctu.

Přeji vám všem dobré dny a nám všem, abychom se co nejdříve mohli vrátit do normálu.

Mgr. Štefan Klíma, ředitel školy – ISŠ a SPgŠ, Mladá Boleslav

Autor: Štefan Klíma | středa 21.10.2020 16:26 | karma článku: 17.04 | přečteno: 525x

Další články blogera

Štefan Klíma

Jen mimoň se diví, proč bude stávka ve školách

Vážení čtenáři, rodiče, žáci, studenti a ostatní, situace ve školství je opravdu alarmující. V diskusích a v novinových článcích létá řada polopravd a termínů, které nemusí být na první dobrou pochopitelné.

22.11.2023 v 18:32 | Karma článku: 31.60 | Přečteno: 1440 | Diskuse

Štefan Klíma

Už dost vyvolávání paniky ve školách

Vážení čtenáři, vážené paní učitelky, vážení kolegové učitelé. Rok se s rokem sešel a před pár hodinami zazvonily "zvony" na chodbách našich škol na dva měsíce naposledy.

1.7.2023 v 20:03 | Karma článku: 23.79 | Přečteno: 699 | Diskuse

Štefan Klíma

Jak změnit přijímací řízení?

V souvislosti s letošními problémy, které provází přijímací řízení, již několik let promýšlím, že by bylo potřeba přepracovat současný systém celého přijímacího řízení. Kritiků je spousta, ale návrhů moc není.

18.5.2023 v 15:19 | Karma článku: 17.14 | Přečteno: 442 | Diskuse

Štefan Klíma

Rodiče, žáci – přijímací zkoušky a kvalita vzdělávání záleží i na vás

Vážení rodiče, kolegyně, kolegové, přišla chvíle, kdy musíme spojit své síly. Vždyť nám všem jde o budoucnost dětí! Jedině společný tlak může pomoci zlepšit situaci a budoucnost našich dětí!

17.5.2023 v 11:10 | Karma článku: 31.11 | Přečteno: 3383 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.74 | Přečteno: 619 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.50 | Přečteno: 2155 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.05 | Přečteno: 299 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.34 | Přečteno: 214 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 280 | Diskuse
Počet článků 33 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2064

Ředitel ISŠ a SPgŠ Mladá Boleslav, autor 5 učebnic - Vývojová psychologie pro učitele, Obecná psychologie pro učitele, Zeměpis cestovního ruchu...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...