Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z deníku šíleného ředitele 4

Podobnost se životem jakéhokoliv ředitele mateřské, základní či střední školy je čistě náhodná... Fejeton o životě ředitele školy  

Půl třetí, teprve půl třetí. Sedám si na posteli a zadívám se do tmy.  Na co já to zapomněl? Posledních pět dní řeším jen samé výkazy, tabulky, rozjezd školního roku a …. Kontrolu jednoho z orgánů „státní moci“. Kontrolu, která sice oprávněně vyžaduje plnění zákonů a vyhlášek, leč zákonodárcům bych dal za úkol, aby ukázali, jak vše splnit. A kde na to vzít?

Nedaří se mi usnout, únava se mísí s myšlenkami…

Šestá hodina právě odbila, jako zmlácený vylézám z postele. Je pátek, ale naděje na klidnější den mizí hned po příjezdu do školy.

Malé parkoviště za školou je zahaleno v dýmu, „mlha“, že by se dala krájet. Vyděšeně koukám, odkud vyšlehnou plameny, kde hoří. Ufff, nehoří škola, ale rozbitý autobus. Vstupuji do školy v naději, že bude lépe.

Po vystoupání 84 schodů usedám do křesla v ředitelně a pouštím počítač. Ááááá, je to tu. Od zřizovatele se mi vrátila tabulka k přepracování. Zkoumám, co je špatně. Nebo co chybí. Už to vidím, do jednoho řádku ještě kopíruji již jednou uvedenou větu. Tabulku odesílám a modlím se, aby byla OK. Včera jsem krom 4 vyučovacích hodin a ředitelské pedagogické práce musel vyplnit 4 „fakt úžasné“ tabulky a dnes mě čekají další (nakonec se na ně nedostalo).

Ještě před zahájením řeším organizační záležitosti – kdo zastoupí další onemocnivší paní uklízečku, kdo vysupluje paní učitelku na OČR, kam naskladníme nové krabičky na cukroví, když tu přichází rána z čistého nebe.

Naše úžasná paní skladnice téměř plačíc přichází do ředitelny, že ve velkoskladech nemají vajíčka, olej, cukr a další pro nás nezbytné suroviny. Co budeme dělat??? Přeci odborný výcvik nezavřeme.  Rozdělujeme si úlohy s dalšími lidmi a obvoláváme, sháníme, prosíme, přemlouváme. Nakonec vše zdárně sháníme. Notně dražší (například kilo cukru za 39,90) a třeba ne tak super kvalitní, ale výroba se zastavovat zatím nebude a obchody zavřít také nemusíme.

Bum, volají mi z gastro firmy, že lednice, které jsme museli objednat budou každá o pět tisíc dražší. „Do „Pihele“, kde ty peníze mám stále shánět?“ A jsme zpět u zákonodárců. Ti nařídí, že v jedné lednici nesmí být to s tamtím a ty, podnikateli či školo se snaž. Rychle propočítávám, jestli se s těmito speciálními lednicemi vejdu do 39.900,- Kč, neb 40 a více tisíc už jsou investice, a ty si nemůžeme dovolit. Nakonec jsem vlastně rád, že jsem vůbec nějaké sehnal. Stejně tak jako teflonové plechy pro naše pekaře (už ani ty na skladech nejsou).

Nastává čas porady vedení, kde řešíme chybějící učitele. „Nejsou, prostě nejsou“. A tak nezbývá, než si i na další týden rozdělit jejich práci. Inu, lidé nejsou hloupí a vidí, jak šílený propad mezd ve školství v tomto roce nastal.

Usedám k dalším statistikám a vyplňuji tabulky. A ejhle, budu muset zavolat dodavateli plynu, abych zjistil, kolik asi budu platit letos za plyn v jednom ze dvou domovů mládeže. Zatímco loni jsme protopili 83 tisíc, dozvídám se, že letos už jsme vyčerpali za 702 tisíc korun. Prosím??? Ptám se, jestli jsem se nepřeslechl. Bohužel, slyším dobře. Na trhu není žádný dodavatel plynu, který by jej našemu zřizovateli dodal, a tak nakupujeme za tzv. spotové ceny. „Lidi, vy vůbec netušíte, co se na nás řítí“.  Sonduji, jak to bude po „zastropování“ a bohužel, sazba je tak vysoká, že nám naše báječná vláda moc nepomohla. Chce se mi brečet… Ještě štěstí, že jsme v minulém roce v hlavní budově školy plynovou kotelnu zrušili a vytápíme školu ekologicky.

Blíží se oběd – kdeže dnes bude oběd… „Jedna, druhá, třetí, poledne zvon udeří; klika cvakla, dvéře letí kontrola vchází do dveří….“

„Pane řediteli, přicházíme na následnou kontrolu a žádáme vaši součinnost.“ Tak ta je samozřejmá. Procházíme „lejstra“ a odebíráme se do bistra, na lahůdkářskou, cukrářskou a pekařskou dílnu. Za týden jsme byli schopni zakoupit lednici, další potřebné předměty, speciální uzamykatelné kovové skříně na čistící prostředky a další a další = vše cca za 120 tisíc. Po několika hodinách kontrola končí a já usedám úplně KO do křesla v ředitelně. Ne však na dlouho…

Onemocněla paní učitelka z jednoho obchodu, má chudák angínu. Rvu si poslední zbytek vlasů na hlavě a přemýšlím, co budu dělat. Kde sehnat dalšího člověka a nekrást?

Z myšlenek mě opět vytrhuje telefon. Volá mi paní ředitelka z jiné střední školy, kdy nám může poslat cizince na výuku. Co prosím? Polykám a s těžko skrývanou nevraživostí nechápu. Samozřejmě ale ve vší slušnosti rozebírám s paní ředitelkou situaci. Dozvídám se od ní, že nadřízení rozhodli „o nás, bez nás“ a navíc nás ani neinformovali. Tahle situace se mi fakt příčí a mám s ní v životě dost velký problém. A tak mi paní ředitelka vysvětluje, že kdosi rozhodl, že naše škola bude „určenou školou“, která má učit cizince česky. Nikoho nezajímal názor ředitele školy. Nikoho nezajímá to, že mám podstav češtinářů, že ti současní makají silou vůle, neb jsou nemocní. S mým super zástupcem se shodujeme, že pohár přetekl a že ze sebe nenecháme dělat otroky a nevolníky! Učitelům práci nabídneme, ale nutit je rozhodně nebudeme.

Je něco po čtvrté hodině a volá mi pro změnu šéf rozhodčích. Jsa po dost nepříjemné nemoci, prosil jsem o menší počet zápasů. Nicméně, sděluje mi, že mu onemocněli další rozhodčí a zda bych ke svým třem zápasům ještě dva nepřibral. Měli byste to srdce, říci mu ne? A tak neodmítám, ale modlím se, abych to vše zvládl. Navíc mě nečekají zrovna lehké zápasy.

Když už se kolem šesté chystám domů, zjišťuji, že jsou rozbité hlavní vchodové dveře do školy a že navíc nejdou zamknout. Probouzí se ve mně kutil. Hodinu a půl se s moderním zámkem mořím. Volám si o radu panu školníkovi, který je bohužel zrovna na druhém konci republiky, známému zámečníkovi, ale zámky se mi opravit nedaří.

Bílý jako stěně, až se sám sebe leknu, a totálně unavený usedám na zem u dveří, koukám, že kštice mých vlasů za dnešní den setsakramentsky prořídla a ptám se „toho nahoře“: „Co jsem komu udělal“

Lepší dny všem…

Autor: Štefan Klíma | sobota 17.9.2022 8:49 | karma článku: 42,18 | přečteno: 6427x
  • Další články autora

Štefan Klíma

Jen mimoň se diví, proč bude stávka ve školách

Vážení čtenáři, rodiče, žáci, studenti a ostatní, situace ve školství je opravdu alarmující. V diskusích a v novinových článcích létá řada polopravd a termínů, které nemusí být na první dobrou pochopitelné.

22.11.2023 v 18:32 | Karma: 31,68 | Přečteno: 1446x | Diskuse| Politika

Štefan Klíma

Už dost vyvolávání paniky ve školách

Vážení čtenáři, vážené paní učitelky, vážení kolegové učitelé. Rok se s rokem sešel a před pár hodinami zazvonily "zvony" na chodbách našich škol na dva měsíce naposledy.

1.7.2023 v 20:03 | Karma: 23,95 | Přečteno: 702x | Diskuse| Politika

Štefan Klíma

Jak změnit přijímací řízení?

V souvislosti s letošními problémy, které provází přijímací řízení, již několik let promýšlím, že by bylo potřeba přepracovat současný systém celého přijímacího řízení. Kritiků je spousta, ale návrhů moc není.

18.5.2023 v 15:19 | Karma: 17,39 | Přečteno: 446x | Diskuse| Politika

Štefan Klíma

Rodiče, žáci – přijímací zkoušky a kvalita vzdělávání záleží i na vás

Vážení rodiče, kolegyně, kolegové, přišla chvíle, kdy musíme spojit své síly. Vždyť nám všem jde o budoucnost dětí! Jedině společný tlak může pomoci zlepšit situaci a budoucnost našich dětí!

17.5.2023 v 11:10 | Karma: 31,11 | Přečteno: 3387x | Diskuse| Politika

Štefan Klíma

Rozvrat a devastace vzdělávání 2023

?Vážení rodiče, maminky, tatínkové, tento článek je určen především vám. Věřím totiž, že vaším prvořadým cílem je co nejkvalitnější vzdělávání vašich dětí. Stejný cíl má i naprostá většina pracovníků škol. Jenže...

1.5.2023 v 9:19 | Karma: 45,13 | Přečteno: 9276x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2065x
Ředitel ISŠ a SPgŠ Mladá Boleslav, autor 5 učebnic - Vývojová psychologie pro učitele, Obecná psychologie pro učitele, Zeměpis cestovního ruchu...

Seznam rubrik