Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

K23a11r96e90l 60C34a26c31h

25. 5. 2020 23:37

Vaše stesky pane řediteli mně jen utvrzují v mém přesvědčení, že jak jednotné přijímací zkoušky, tak jednotné maturitní zkoušky, navíc hodnocené Cermatem jsou špatnou cestou, která nevede ke zvýšení kvality, ale jen a jen k průměrnosti. Jsem poválečný ročník. Přijímací zkoušky na střední školu v mé době organizovaly školy dle svého. Zkouška na mé škole, SPŠ chemické, proběhla v jeden den bez písemných testů. Každý z uchazečů byl podroben ústnímu pohovoru s několika profesory školy, včetně jejího ředitele. Na toho si obzvláště pamatuji, protože ten svými otázkami zjišťoval zájem adepta o obor studia.

A totéž bylo s maturitami. Témata na písemky z ČJ a tehdy z RJ sice byla vyhlašována centrálně, ale práce samotné hodnotili profesoři školy. Maturitní předměty si stanovovala a otázky k ústní části zadávala škola sama dle zaměření studia.

Dnes se stále diskutuje otázka zda maturita z matematiky má, či nemá být povinná. Můj názor je ten, že matematika je pomocná věda, kterou se nikdo jiný, než samotní matematici neživí. Matematika se vyučovat samozřejmě má, ale v maturitní zkoušce má být zastoupena zase jen podle zaměření studia. U gymnazistů jako volitelný předmět pro ty, co se hlásí na technické VŠ a u odborných škol jako součást maturity z odborného předmětu formou odborných výpočtů. Pro každý obor studia je prakticky využitelná jen určitá část matematických postupů a drilovat ty nevyužitelné je zbytečný balast. Důležitější je umět propojit matematické postupy s technickými souvislostmi, aby se dosáhlo žádaného odborného výsledku.

No nic, bylo by to na dlouhou debatu. CERMAT samozřejmě bude chtít dosavadní kšeft zachovat, takže se bude bránit zrušení zuby nehty. Politický požadavek mít 80% populace s maturitou nevede ke zvýšení, ale snížení kvality. Proto je nutno i maturitní vysvědčení odstupňovat známkou kvality školy - tedy, že ta vysvědčení z různých škol nemusí mít stejnou váhu. A to hovoří proti integraci a proti centralizaci. Zdravím

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS