Krize přijímacího řízení

24. 05. 2022 13:31:01
Od 28. dubna - po zveřejnění výsledků – jsem denně řešil i padesát telefonátů zoufalých rodičů. Často to byli rodiče uchazečů, kteří měli v pololetí průměrný prospěch 1,2 – 1,5. Situace byla pro mnohé opravdu zoufalá.

Průběh letošního přijímacího řízení a znalost demografické křivky mě vedla k zamyšlení nad funkčností současného systému a k návrhu na změny.

Nemá smysl připomínat, že současní uchazeči o studium na střední škole podávají dvě přihlášky, a to do konce února. Přihlášky podávají mnohdy se zkreslenou představou i s tím, že nenaslouchají výchovným poradcům na základních školách. Dokud byl dostatek volných míst na středních školách, nebyl to problém. V tomto roce i v následujících letech však přichází do devátých tříd silné ročníky (příští rok k tomu připočtěme i velké množství uprchlíků). Již tento rok ukázal úskalí současného systému. Řada uchazečů o maturitní obory v přijímacím řízení neuspěla. A neuspěli ani v dalších kolech. Proč?

Shrňme si časovou posloupnost důležitou pro pochopení situace.

Přihlášky se na střední školy odesílají do 1. března. Kolem 12. dubna se píší JPZ z českého jazyka a z matematiky. Učební obory výsledky přijímacího řízení zveřejňují dle školského zákona 21. dubna. Ovšem Cermat uvolňuje výsledky JPZ až 28. dubna.

To vše vede k tomu, že jako ředitel logicky 21. dubna zveřejním seznam přijatých uchazečů do učebních oborů. A protože máme dlouhodobě na každé jedno volné místo 3-5 uchazečů, v den D máme učební obory obsazené. Uchazeči o maturitní obory zjistí výsledky nejdříve 28. dubna. Pokud nejsou přijatí, odvolávají se, či hledají jiné školy a jiné obory. Letos však mnohdy marně.

Od 28. dubna - po zveřejnění výsledků – jsem denně řešil i padesát telefonátů zoufalých rodičů. Často to byli rodiče uchazečů, kteří měli v pololetí průměrný prospěch 1,2 – 1,5. Rodiče nechápali. Situace byla pro mnohé opravdu zoufalá. Snažil jsem se rodičům alespoň poradit, jak si v této pro ně beznadějné situaci vést, kde hledat, koho oslovit. Musím se přiznat, že i pro mě to byly dne hodně emočně náročné.

Dlouhé dny jsem přemýšlel nad současným systémem. Jak jej posunout, zlepšit, zefektivnit, zčitelnit?

V tuto chvíli bych rád otevřel k diskusi následující myšlenku, která by mohla pomoci zejména uchazečům a jejich rodičům, a která by navíc nezatížila systém. Mohla by přinést i další zajímavé poznatky.

Základem změny je posunutí termínu psaní JPZ z českého jazyka a z matematiky na začátek ledna tak, aby žáci devátých tříd měli výsledky těchto „písemek“ do konce ledna. Získali by tak s rodiči měsíc na promyšlení, kam přihlášku podat (maturitní či učební obor, prestižní či „jednodušší“ obor...). Výsledky JPZ by se zapisovaly na přihlášku stejně jako známky či průměrný prospěch.

Tato změna by mohla vést k tomu, že žáci s rodiči se budou rozhodovat kvalifikovaněji. Středním školám se systém mírně zjednoduší, odpadnou mnohá odvolání a školy budou mít dříve rozhodnuto, kolik žáků přijmou. Potažmo, kolik budou mít tříd a skupin. To povede ke zjednodušení personálních záležitostí a k čistotě celého systému. Myšlenka určitě není samospásná, ale věřím, že stojí za diskusi.

Pokud by se JPZ psaly na začátku ledna, mohli by je psát všichni žáci devátých tříd. Výsledky by pak mohly být dobrou zpětnou vazbou pro základní školy. Navíc bychom možná nepřišli o některé talentované děti (například ze sociálně slabších rodin).

Tento článek nemá za cíl rozebírat smysl JPZ ani úroveň testů Cermatu. Neřeší ani smysl maturitních či učebních oborů. Asociálnost JPZ v současném nastavení byla předmětem mého textu v předešlých měsících.

Technické záležitosti psaní JPZ jsou zcela jistě řešitelné.

Hezké dny a hodně štěstí všem dosud nepřijatým.

JPZ = jednotná příjímací zkouška z českého jazyka a z matematiky (písemná)

Autor: Štefan Klíma | úterý 24.5.2022 13:31 | karma článku: 35.94 | přečteno: 6009x

Další články blogera

Štefan Klíma

Jen mimoň se diví, proč bude stávka ve školách

Vážení čtenáři, rodiče, žáci, studenti a ostatní, situace ve školství je opravdu alarmující. V diskusích a v novinových článcích létá řada polopravd a termínů, které nemusí být na první dobrou pochopitelné.

22.11.2023 v 18:32 | Karma článku: 31.60 | Přečteno: 1440 | Diskuse

Štefan Klíma

Už dost vyvolávání paniky ve školách

Vážení čtenáři, vážené paní učitelky, vážení kolegové učitelé. Rok se s rokem sešel a před pár hodinami zazvonily "zvony" na chodbách našich škol na dva měsíce naposledy.

1.7.2023 v 20:03 | Karma článku: 23.79 | Přečteno: 699 | Diskuse

Štefan Klíma

Jak změnit přijímací řízení?

V souvislosti s letošními problémy, které provází přijímací řízení, již několik let promýšlím, že by bylo potřeba přepracovat současný systém celého přijímacího řízení. Kritiků je spousta, ale návrhů moc není.

18.5.2023 v 15:19 | Karma článku: 17.14 | Přečteno: 442 | Diskuse

Štefan Klíma

Rodiče, žáci – přijímací zkoušky a kvalita vzdělávání záleží i na vás

Vážení rodiče, kolegyně, kolegové, přišla chvíle, kdy musíme spojit své síly. Vždyť nám všem jde o budoucnost dětí! Jedině společný tlak může pomoci zlepšit situaci a budoucnost našich dětí!

17.5.2023 v 11:10 | Karma článku: 31.11 | Přečteno: 3383 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 18.43 | Přečteno: 564 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 14.12 | Přečteno: 188 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 155 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.10 | Přečteno: 228 | Diskuse
Počet článků 33 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2064

Ředitel ISŠ a SPgŠ Mladá Boleslav, autor 5 učebnic - Vývojová psychologie pro učitele, Obecná psychologie pro učitele, Zeměpis cestovního ruchu...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...