Z deníku šíleného ředitele 4

17. 09. 2022 8:49:40
Podobnost se životem jakéhokoliv ředitele mateřské, základní či střední školy je čistě náhodná... Fejeton o životě ředitele školy

Půl třetí, teprve půl třetí. Sedám si na posteli a zadívám se do tmy. Na co já to zapomněl? Posledních pět dní řeším jen samé výkazy, tabulky, rozjezd školního roku a .... Kontrolu jednoho z orgánů „státní moci“. Kontrolu, která sice oprávněně vyžaduje plnění zákonů a vyhlášek, leč zákonodárcům bych dal za úkol, aby ukázali, jak vše splnit. A kde na to vzít?

Nedaří se mi usnout, únava se mísí s myšlenkami...

Šestá hodina právě odbila, jako zmlácený vylézám z postele. Je pátek, ale naděje na klidnější den mizí hned po příjezdu do školy.

Malé parkoviště za školou je zahaleno v dýmu, „mlha“, že by se dala krájet. Vyděšeně koukám, odkud vyšlehnou plameny, kde hoří. Ufff, nehoří škola, ale rozbitý autobus. Vstupuji do školy v naději, že bude lépe.

Po vystoupání 84 schodů usedám do křesla v ředitelně a pouštím počítač. Ááááá, je to tu. Od zřizovatele se mi vrátila tabulka k přepracování. Zkoumám, co je špatně. Nebo co chybí. Už to vidím, do jednoho řádku ještě kopíruji již jednou uvedenou větu. Tabulku odesílám a modlím se, aby byla OK. Včera jsem krom 4 vyučovacích hodin a ředitelské pedagogické práce musel vyplnit 4 „fakt úžasné“ tabulky a dnes mě čekají další (nakonec se na ně nedostalo).

Ještě před zahájením řeším organizační záležitosti – kdo zastoupí další onemocnivší paní uklízečku, kdo vysupluje paní učitelku na OČR, kam naskladníme nové krabičky na cukroví, když tu přichází rána z čistého nebe.

Naše úžasná paní skladnice téměř plačíc přichází do ředitelny, že ve velkoskladech nemají vajíčka, olej, cukr a další pro nás nezbytné suroviny. Co budeme dělat??? Přeci odborný výcvik nezavřeme. Rozdělujeme si úlohy s dalšími lidmi a obvoláváme, sháníme, prosíme, přemlouváme. Nakonec vše zdárně sháníme. Notně dražší (například kilo cukru za 39,90) a třeba ne tak super kvalitní, ale výroba se zastavovat zatím nebude a obchody zavřít také nemusíme.

Bum, volají mi z gastro firmy, že lednice, které jsme museli objednat budou každá o pět tisíc dražší. „Do „Pihele“, kde ty peníze mám stále shánět?“ A jsme zpět u zákonodárců. Ti nařídí, že v jedné lednici nesmí být to s tamtím a ty, podnikateli či školo se snaž. Rychle propočítávám, jestli se s těmito speciálními lednicemi vejdu do 39.900,- Kč, neb 40 a více tisíc už jsou investice, a ty si nemůžeme dovolit. Nakonec jsem vlastně rád, že jsem vůbec nějaké sehnal. Stejně tak jako teflonové plechy pro naše pekaře (už ani ty na skladech nejsou).

Nastává čas porady vedení, kde řešíme chybějící učitele. „Nejsou, prostě nejsou“. A tak nezbývá, než si i na další týden rozdělit jejich práci. Inu, lidé nejsou hloupí a vidí, jak šílený propad mezd ve školství v tomto roce nastal.

Usedám k dalším statistikám a vyplňuji tabulky. A ejhle, budu muset zavolat dodavateli plynu, abych zjistil, kolik asi budu platit letos za plyn v jednom ze dvou domovů mládeže. Zatímco loni jsme protopili 83 tisíc, dozvídám se, že letos už jsme vyčerpali za 702 tisíc korun. Prosím??? Ptám se, jestli jsem se nepřeslechl. Bohužel, slyším dobře. Na trhu není žádný dodavatel plynu, který by jej našemu zřizovateli dodal, a tak nakupujeme za tzv. spotové ceny. „Lidi, vy vůbec netušíte, co se na nás řítí“. Sonduji, jak to bude po „zastropování“ a bohužel, sazba je tak vysoká, že nám naše báječná vláda moc nepomohla. Chce se mi brečet... Ještě štěstí, že jsme v minulém roce v hlavní budově školy plynovou kotelnu zrušili a vytápíme školu ekologicky.

Blíží se oběd – kdeže dnes bude oběd... „Jedna, druhá, třetí, poledne zvon udeří; klika cvakla, dvéře letí kontrola vchází do dveří....“

„Pane řediteli, přicházíme na následnou kontrolu a žádáme vaši součinnost.“ Tak ta je samozřejmá. Procházíme „lejstra“ a odebíráme se do bistra, na lahůdkářskou, cukrářskou a pekařskou dílnu. Za týden jsme byli schopni zakoupit lednici, další potřebné předměty, speciální uzamykatelné kovové skříně na čistící prostředky a další a další = vše cca za 120 tisíc. Po několika hodinách kontrola končí a já usedám úplně KO do křesla v ředitelně. Ne však na dlouho...

Onemocněla paní učitelka z jednoho obchodu, má chudák angínu. Rvu si poslední zbytek vlasů na hlavě a přemýšlím, co budu dělat. Kde sehnat dalšího člověka a nekrást?

Z myšlenek mě opět vytrhuje telefon. Volá mi paní ředitelka z jiné střední školy, kdy nám může poslat cizince na výuku. Co prosím? Polykám a s těžko skrývanou nevraživostí nechápu. Samozřejmě ale ve vší slušnosti rozebírám s paní ředitelkou situaci. Dozvídám se od ní, že nadřízení rozhodli „o nás, bez nás“ a navíc nás ani neinformovali. Tahle situace se mi fakt příčí a mám s ní v životě dost velký problém. A tak mi paní ředitelka vysvětluje, že kdosi rozhodl, že naše škola bude „určenou školou“, která má učit cizince česky. Nikoho nezajímal názor ředitele školy. Nikoho nezajímá to, že mám podstav češtinářů, že ti současní makají silou vůle, neb jsou nemocní. S mým super zástupcem se shodujeme, že pohár přetekl a že ze sebe nenecháme dělat otroky a nevolníky! Učitelům práci nabídneme, ale nutit je rozhodně nebudeme.

Je něco po čtvrté hodině a volá mi pro změnu šéf rozhodčích. Jsa po dost nepříjemné nemoci, prosil jsem o menší počet zápasů. Nicméně, sděluje mi, že mu onemocněli další rozhodčí a zda bych ke svým třem zápasům ještě dva nepřibral. Měli byste to srdce, říci mu ne? A tak neodmítám, ale modlím se, abych to vše zvládl. Navíc mě nečekají zrovna lehké zápasy.

Když už se kolem šesté chystám domů, zjišťuji, že jsou rozbité hlavní vchodové dveře do školy a že navíc nejdou zamknout. Probouzí se ve mně kutil. Hodinu a půl se s moderním zámkem mořím. Volám si o radu panu školníkovi, který je bohužel zrovna na druhém konci republiky, známému zámečníkovi, ale zámky se mi opravit nedaří.

Bílý jako stěně, až se sám sebe leknu, a totálně unavený usedám na zem u dveří, koukám, že kštice mých vlasů za dnešní den setsakramentsky prořídla a ptám se „toho nahoře“: „Co jsem komu udělal“

Lepší dny všem...

Autor: Štefan Klíma | sobota 17.9.2022 8:49 | karma článku: 42.18 | přečteno: 6426x

Další články blogera

Štefan Klíma

Jen mimoň se diví, proč bude stávka ve školách

Vážení čtenáři, rodiče, žáci, studenti a ostatní, situace ve školství je opravdu alarmující. V diskusích a v novinových článcích létá řada polopravd a termínů, které nemusí být na první dobrou pochopitelné.

22.11.2023 v 18:32 | Karma článku: 31.60 | Přečteno: 1440 | Diskuse

Štefan Klíma

Už dost vyvolávání paniky ve školách

Vážení čtenáři, vážené paní učitelky, vážení kolegové učitelé. Rok se s rokem sešel a před pár hodinami zazvonily "zvony" na chodbách našich škol na dva měsíce naposledy.

1.7.2023 v 20:03 | Karma článku: 23.79 | Přečteno: 699 | Diskuse

Štefan Klíma

Jak změnit přijímací řízení?

V souvislosti s letošními problémy, které provází přijímací řízení, již několik let promýšlím, že by bylo potřeba přepracovat současný systém celého přijímacího řízení. Kritiků je spousta, ale návrhů moc není.

18.5.2023 v 15:19 | Karma článku: 17.14 | Přečteno: 442 | Diskuse

Štefan Klíma

Rodiče, žáci – přijímací zkoušky a kvalita vzdělávání záleží i na vás

Vážení rodiče, kolegyně, kolegové, přišla chvíle, kdy musíme spojit své síly. Vždyť nám všem jde o budoucnost dětí! Jedině společný tlak může pomoci zlepšit situaci a budoucnost našich dětí!

17.5.2023 v 11:10 | Karma článku: 31.11 | Přečteno: 3383 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 35 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 16 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 7.85 | Přečteno: 92 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 16.01 | Přečteno: 171 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 141 |
Počet článků 33 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2064

Ředitel ISŠ a SPgŠ Mladá Boleslav, autor 5 učebnic - Vývojová psychologie pro učitele, Obecná psychologie pro učitele, Zeměpis cestovního ruchu...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...